BANK PO Previous Year Question Paper for General Awareness 2011


BANK PO Sample Papers 2011 for General Awareness

1. The Asia-Pacific Economic Co-operation Meeting was organi-zed in September 2007 in which of the following
places ?
(A) Sydney
(B) New York
(C) Tokyo
(D) Beijing
(E) None of these

2. One of the main issues discussed in the 40th Ministerial Meeting of the ASEAN held in August, 2007 was—
(A) Americaâ€TMs over stay in Iraq
(B) Presidential Election in Pakistan
(C) Draft blue print of the ASEAN Charter
(D) The 123 Agreement between India and USA
(E) None of these

3. Mrs. Pratibha Patil has taken over as the—
(A) 10th President of India
(B) 11th President of India
(C) 12th President of India
(D) 13th President of India
(E) 15th President of India

4. The President of India in one of her speeches in recent past emphasized that a new Farm Policy is needed to make
agri-culture more productive. What, in her opinion are the areas which need our immediate attention ?
(1) Credit at low interest rate
(2) Enhancement of technical skills
(3) Free import of wheat and other food grains
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2(E) All 1, 2 & 3

5. Who amongst the following jour-nalists is the recipient of the “Prestigious Ramon Magsaysay Award” for 2007
?
(A) Mark Tully
(B) P. Sainath
(C) Barkha Dutt
(D) Prabhu Chawla
(E) None of these

6. How many intertwined rings are shown in the Olympic Flag used these days in the games ?
(A) Five
(B) Six
(C) Seven
(D) Three
(E) None of these

7. Indiaâ€TMs grandmaster Vishwana-than Anand won the Rapid World Chess Championship by defeating—
(A) Anatoly Karpov
(B) Robert Fischer
(C) Boris Spassky
(D) Varily Smysloy
(E) Levon Aronian

8. The finals of the Asia Cup Hockey–2007 was played bet-ween—
(A) India–Malaysia
(B) Malaysia–Pakistan
(C) Pakistan–India
(D) South Korea–India
(E) Hong Kong–South Korea

9. India recently launched some Satellites in space. Normally the space rockets in India are launched from which of the
following places ?
(A) Ranchi
(B) Sriharikota
(C) Varanasi
(D) Mumbai
(E) Gulmarg

10. Which of the following countries has agreed to a time schedule with the International Atomic Energy Agency
(IAEA) so that IAEA can ensure that its ura-nium facilities are for peaceful use of the nuclear power ?
(A) Iran
(B) Afghanistan
(C) Bangladesh
(D) Brazil
(E) Britain

11. Which of the following organi-zations has taken the responsi-bility to raise about US $ 2 billion to build a Rail link
from China to Singapore connecting eight nations ?
(A) ASEAN
(B) SAARC
(C) EU
(D) NATO
(E) None of these

12. The Govt. of India these days is paying much emphasis on Agri-cultural Sector. What is the contribution of Agri
Sector in Indiaâ€TMs GDP ? Around—
(A) 10%
(B) 4%
(C) 12%
(D) 25%
(E) 48%

13. Which of the following countries has signed a 22 Point Agreement with Madhesi Peopleâ€TMs Right Forum
(MPRF) ?
(A) China
(B) Nepal
(C) India
(D) Bangladesh
(E) Myanmar

14. Mr. Abdullah Gul has taken over as which of the following ?
(A) Prime Minister of Afghanistan
(B) Prime Minister of Iraq
(C) President of Iraq
(D) President of Turkey
(E) None of these

15. At present Indian Rupee is—
(A) partially convertible on cur-rent account
(B) fully convertible on current account
(C) partially convertible on capital account
(D) fully convertible on capital account
(E) fully convertible on current and capital account both

16. The Government of India has decided to import which of the following commodities at about Rs. 16 a kg. whereas
it pays only Rs. 8.50 a kg. for the purchase of the same within the country for its Public Distri-bution System ?
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Sugar
(D) Sugarcane
(E) None of these

17. The Finance Minister of India recently made a mention that Infrastructure Development in India should be done on
†̃PPPâ€TM model only. What is the full form of †̃PPPâ€TM ?
(A) Purchasing Power Parity
(B) Public Private Partnership
(C) Purchase Produce Provide
(D) Peopleâ€TMs Programme and Priority
(E) None of these

18. The Reserve Bank of India keeps on changing correcting various indicators/rates/ratios applic-able to the banking
industry. What at present is the Statutory Liquidity Ratio (SLR) ?
(A) 7%
(B) 12%
(C) 25%
(D) 33%
(E) None of these

19. Which of the following agencies/ organizations is setting up Indiaâ€TMs first Natural Resource Data Centre in
Kolkata ?
(A) RBI
(B) SEBI
(C) NABARD
(D) SAARC
(E) BARC

20. The Govt. of India has announ-ced a Rs. 14,000 crore help pac-kage to exporters. Why exporters need a help of
such nature ?
(A) Rupee is appreciating sharply
(B) Few consignments of expor-ts were destroyed by terrorists
(C) China has reduced its VAT rates hence its products have become cheaper for importers
(D) It was done to promote exports to SAARC member nations
(E) None of these

21. Indiaâ€TMs †̃Look Eastâ€TM trade policy is designed to help particularly members of which of the follow-ing
group of nations ?
(A) SAARC
(B) ASEAN
(C) WTO
(D) NATO
(E) EU

22. In response to Indiaâ€TMs †̃Look Eastâ€TM policy which of the following countries has launched †̃Look
Westâ€TM policy ? (Both are comple-mentary to each other)
(A) Singapore
(B) China
(C) South Korea
(D) Indonesia
(E) Thailand

23. †̃Brahmosâ€TM is designed to be used by which of the following ?
(A) Indian Navy
(B) Indian Army
(C) Indian Air Force
(D) Border Security Force
(E) All of these

24. Who amongst the following pla-yers was the Captain of Indiaâ€TMs Twenty—20 World Cup played recently ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Rahul Dravid
(C) Yuvraj Singh
(D) Saurav Ganguly
(E) M.S. Dhoni

25. Which of the following nations will host the final of Afro Asia Cup 2008 (Cricket) ?
(A) Kenya
(B) South Africa
(C) India
(D) Pakistan
(E) Sri Lanka

26. Late Chandra Shekhar who died in July 2007 was former—
(A) President of India
(B) Vice President of India
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Prime Minister of India
(E) Secretary-General of UNO

27. Which of the following organi-zations has provided a credit of US $ 600 million to India to beef up its rural credit
structure system ?
(A) World Bank
(B) ADB
(C) IMF
(D) EU
(E) None of these

28. Which of the following countries has agreed to release hundreds of millions of dollars of frozen funds collected as
tax to Palestine which is facing a severe cash/ funds problem ?
(A) Syria
(B) Israel
(C) Jordan
(D) Egypt
(E) None of these

29. Leaders of the European Union have agreed to implement reform treaty which will help in streamlining its—
(A) defunct constitution
(B) agreement with UNO
(C) pack with African Union
(D) Currency Swap with Yen/ Yuan and US $
(E) relations with Russia and other constituents of former USSR

30. Immediately prior to Gordon Brownâ€TMs taking over as the Prime Minister of the UK who was the Prime Minister
there ?
(A) Mr. Valeric Amos
(B) Mr. Vladimir Putin
(C) Ms. Hilary Armstrong
(D) Mr. David Cameron
(E) Tony Blair

31. Mr. Robert Zoellick has taken over as the—
(A) President of the World Bank
(B) Prime Minister of Turkey
(C) President of Iraq
(D) President of IMF
(E) None of these

32. India is known as one of the BRIC country. Which of the following is not one of the BRIC countries ?
(A) Brazil
(B) Romania
(C) China
(D) Russia
(E) All are BRIC countries

33. The Govt. of India recently purchased RBIâ€TMs 59% stake in one of the major banks of India in about Rs. 35531
crore. Which of the following is the name of that bank ?
(A) UTI Bank (AXIS Bank)
(B) IDBI Bank
(C) State Bank of India
(D) ICICI Bank
(E) None of these

34. The Global Non-Violence Day was observed on which of the following days ?
(A) 15th August
(B) 14th November
(C) 19th September
(D) 2nd October
(E) 30th January

35. The RBI recently released Macro economic and Monetary Deve-lopments : First Quarter Review 2007-08. As per
this review which of the following sectors showed a commendable growth and stood at about 12% level ?
(A) Service
(B) Industrial Sector
(C) Social Sector
(D) Banking Sector
(E) None of these

36. The National Housing Bank recently launched the †̃NHB RESIDEXâ€TM the index of housing prices. How this
index will help Govt./civic authorities ? (Pick up statement which is not true)
1. It will track the fluctuation in property markets
2. Rationalization of stamp duty and other such taxes
3. It will help banks in deciding the price of the property and to decide how much loan should be given for the same to
the public—
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3

37. Which of the following is the main regulatory authority for insurance companies in India ?
(A) RBI
(B) SEBI
(C) LIC
(D) AMFI
(E) IRDA

38. The sensitive index of which of the following stock exchanges in India recently touched 15000 marks and still
going higher and higher ?
(A) Kolkata Stock Exchange
(B) National Stock Exchange
(C) Delhi Stock Exchange
(D) Bombay Stock Exchange
(E) None of these

39. As per the Fiscal Responsibility and Budget Management Act (FRBM) the fiscal deficit should brought to which of
the follow-ing levels of the GDP by the year 2009 ?
(A) 1%
(B) 2%
(C) 3%
(D) 5%
(E) 7%

40. The RBI/Govt. of India short-listed four organizations who will manage pension funds. Which of the following is
not one of these shortlisted companies ?
(A) State Bank of India
(B) LIC of India
(C) ICICI Bank
(D) IDBI Capital
(E) UTIAMC

41. Which of the following awards is given for excellence in literary work ?
(A) Bharat Ratna
(B) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(C) Dronacharya Award
(D) Arjun Award
(E) Pulitzer Prize

42. The period for 11th Five Year Plan is—
(A) 2005–2010
(B) 2006–2011
(C) 2007–2012
(D) 2008–2013
(E) None of these

43. Which of the following awards is not a †̃Gallantry Awardâ€TM ?
(A) Mahavir Chakra
(B) Vir Chakra
(C) Vishista Sewa Medal
(D) Ashok Chakra
(E) Saraswati Samman

44. †̃Ranji Trophyâ€TM is associated with the game of—
(A) Hockey
(B) Football
(C) Badminton
(D) Cricket
(E) Tennis

45. Who amongst the following has played the main/lead role in the film †̃Chak De Indiaâ€TM ?
(A) Abhishek Bachchan
(B) Salman Khan
(C) Aamir Khan
(D) Shah Rukh Khan
(E None of these

46. Who amongst the following is the author of the book †̃Long Walk to Freedomâ€TM ?
(A) Benajir Bhutto
(B) Nelson Mandela
(C) Laxmi Sehgal
(D) Pervez Musharraf
(E) None of these

47. †̃Sunny Daysâ€TM is a book written by—
(A) Kapil Dev
(B) Sachin Tendulkar
(C) Ravi Shastri
(D) Rahul Dravid
(E) None of these

48. The Govt. of India has decided to increase the export of Cashew nut. Which of the following is not a major cashew
nut grow-ing State ?
(A) Goa
(B Maharashtra
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
(E) Uttar Pradesh

49. Who amongst the following is the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award given away recently ?
(A) Geeta Rani
(B) Jayanta Talukdar
(C) Virendra Singh
(D) Rahul Dravid
(E) Manavjit Singh Sandhu

50. Roger Federer who won US Open 2007 Tennis Championship is a citizen of—
(A) Belgium
(B) France
(C) Russia
(D) USA
(E) Switzerland

Answers with Explanations :

1. (A) 2. (C) 3. (D) 4. (D) 5. (B) 6. (A)

7. (E) Vishwanathan Anand won his tenth Grenke leasing World Rapid Chess title after defeating Armeniaâ€TMs
Levon Aronian in a cautiously–played final in Maiz, Germany

8. (D) 9. (B) 10. (A) 11. (A) 12. (D)

13. (B) 14. (D) 15. (B) 16. (A) 17. (B)

18. (C) 19. (C) 20. (A) 21. (B) 22. (E)

23. (B) 24. (E) 25. (A) 26. (D) 27. (A)

28. (B) 29. (A) 30. (E) 31. (A) 32. (B)

33. (C) 34. (D) 35. (B) 36. (B) 37. (E)

38. (D) 39. (B) 40. (C) 41. (E) 42. (C)

43. (E) 44. (D) 45. (D) 46. (B) 47. (E)

48. (E) 49. (E) 50. (E)
Sign Up FREE

Get help on BANK PO Previous Year Question Paper Now

ALWAYS LEARNING