BANK PO Previous Year Question Paper for Reasoning of 2010


BANK PO Sample Papers 2010 for Reasoning

1. BE' is related to 'GJ' in the same way as 'PS' is related to

1) UY

2) UX

3) UZ

4) VY

5) None of these

Ans. 1 (2)


2. Among P, Q, R, S and T, each having scored different marks, R scored more marks than P and T. Q scored less marks than T. S did not score the highest marks. Who among them scored the highest?

1) P

2) T

3) R

4) Data inadequate

5) None of these

Ans. 2 (3)


3. Pointing to a girl, Nidhi said, 'She is the daughter of my grandmother's only child.' How is the girl related to Nidhi?

1) Sister

2) Self

3) Cousin sister

4) Data inadequate

5) None of these

Ans.3 (4)


4. In a certain code MOAN is written as 5%3$ and NEWS is written as $1@8. How is SOME written in that code?

1) 8%o51

2) 85%8

3) 8@51

4) 8%31

5) None of these

Ans.4 (1)


5. In a certain code language 'how many books' is written as 'sa da na' and 'many more days' is written as 'ka pa da'. How is 'books' written in that code language?

1) sa

2) na

3) sa or na

4) Data inadequate

5) None of these

Ans.5 (3)


6. In a certain code MAJORITY is written as 'PKBNXSHQ'. How is SANCTION written in that

code?

1) TBODMNHS

2) DOBTMNHS

3) TBODSHNM

4) DOBTOPJU

5) None of these

Ans.6 (2)


7. The position of the first and the sixth digits in the number 5120397468 are interchanged,

similarly the positions of the second and the seventh digits are interchanged and so on. Which of

the following will be the fourth digit from the right end after the rearrangement?

1) 1

2) 5

3) 7

4) 9

5) None of these

Ans.7 (1)


8. How many such pairs of letters are there in the word OROANISED each of which has as

many letters between them in the word as in the English alphabet?

1) None

2) One

3) Two

4) Three

5) More than three

Ans. 8 (3)


9. How many meaningful English words can be made with the letters ITRM using each letter

only once in each word?

1) None

2) One

3) Two

4) Three

5) More than three

Ans. 9 (2)


10. The position of how many digits in the number 8247531 will remain unchanged after the

digits are rearranged in ascending order within the number?

1) None

2) One

3) Two

4) Three

5) More than three

Ans.10 (3)


11. In a row of twenty-five children facing North, W is fifth to the right of R, who is sixteenth

from the right end of the row. What is W's position from the right end of the row?

1) Eleventh

2) Tenth

3) Twelfth

4) Data inadequate

5) None of these

Ans.11 (1)


Directions (Q. 12-14): Study the following, information carefully and answer the questions,

which follow:

Five plays A, B, C, D and E were organised in a week from Monday to Saturday with one play

each day and no play was organised on one of these days. Play D was organised before Thursday

but after Monday. Play E was organised on Saturday. Play C was not organised on the first day.

Play B was organised on the next day on which play C was organised. Play A was organised on

Tuesday.


12. On which day was play B organised?

1) Thursday

2) Friday

3) Wednesday

4) Data inadequate

5) None of these

Ans.12 (2)


13. On which day was no play organised?

1) Monday

2) Wednesday

3) Thursday

4) Data inadequate

5) None of these

Ans.13 (1)


14. Which play was organised on Wednesday?

1) A

2) C

3) D

4) Data inadequate

5) None of these

Ans.14 (3)


15. If e.f means '+'; 'x' means '-',; '+' means 'xf and '-' means '€', then 24 -4€6 x3+4 =?

1) 36

2) 24

3) 8

4) 4

5) None of these

Ans.15 (5)


16. What should come next in the following number series? 98761234598712345987123498

1) 7

2) 1

3) 2

4) 5

5) None of these

Ans.16 (2)


17. Each consonant in the word CORDIAL is changed to the previous letter in the English

alphabet and each vowel is changed to the next letter in the English alphabet and the letters so

obtained are rearranged in alphabetical order. Which of the following will be the second from the

right end after the rearrangement?

1) Q

2) K

3) P

4) B

5) None of these

Ans.17 (3)


18. Meena correctly remembers that her father's birthday is after eighteenth May but before

twentysecond May. Her brother correctly remembers that their father's

Birthday is before twenty-fourth May but after Twentieth May. On which date in May was



definitely their father's birthday?

1) Twentieth

2) Nineteenth

3) Eighteenth

4) Cannot be determined

5) None of these

Ans.18 (5)


Directions (Q. 19-20): Study the following

information and answer the questions given below:

(i) 'P€ Q' means 'P is sister of Q'.

(ii) 'P x Q' means 'P is brother of Q'.

(iii) 'P - Q' means 'P is mother of Q'.

(iv) 'P + Q' means 'P is father of Q'.


19. Which of the following means 'M is maternal uncle of T?

1) M€K+T

2) M x K+T

3) M x K-T

4) M € K - T

5) None of these

Ans.19 (4)


20. Which of the following means 'H is paternal grandfather of T?

1) H +J+T

2) T x K + H

3) H +J x T

4) H - J + T

5) None of these

Ans.20 (1)

Directions (Q. 21-25): Following questions are based on the five three-digit numbers given

below:

832 965 748 259 614


21. Which of the following is the third digit of the second lowest number?

1) 2

2) 5

3) 8

4) 9

5) 4

Ans. 21 (5)



22. Which .of the following is the sum of the first' and the second digits of the highest number?

1) 11

2) 15

3) 10

4) 7

5) None of these

Ans.22 (2)


23. If the positions of the second and the third digits of each of the numbers are interchanged,

which of the following will be the last digit of the lowest number?

1) 5

2) 1

3) 6

4) 4

5) 3

Ans.23 (1)


24. If the positions of the first and the second digits of each of the numbers are interchanged,

which of the following will be the second digit of the second highest number?

1) 8

2) 6

3) 7

4) 5

5) None of these

Ans.24 (5)


25. Which of the following is the difference between the first and the third digits of the third

highest number?

1) 6

2) 4

3) 1

4) 7

5) None of these

Ans.25 (3)


Directions (Q. 26-31): In each of the questions below is given four statements followed by three

conclusions numbered I, II and m. You have to take the given statements to be true even if they

seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide

which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding

commonly known facts.



26. Statements:All stones are poles.

All poles are desks.

Some desks are nets.

All nets are days.

Conclusions: I. Some nets are stones.

II.Some desks are stones.

III.Some days are desks.

1) Only I and II follow

2) Only I and III follow

3) Only II and III follow

4) All I, II and III follow

5) None of these

Ans.26 (3)


27. Statements: Some months are weeks.

Some weeks are years.

All years are buses.

All buses are trains.

Conclusions: I. Some trains are weeks.

II. Some buses are weeks.

III.Some trains are months.

1) Only I and II follow

2) Only II and III follow

3) Only I and III follow

4) All, I, II and III follow

5) None of these

Ans.27 (1)


28. Statements: Some stations are rails.

All rails are rivers.

All rivers are papers.

Some papers are cards.

Conclusions: I. Some cards are stations.

II.Some rivers are stations.

III. Some cards are rivers.

1) Norte follows

2) Only I follows

3) Only II follows

4) Only III follows

5) Only II and III follow

Ans.28 (3)



29. Statements: All windows are roofs.

All roofs are glasses.

Some glasses are plates.

Some plates are carpets.

Conclusions: I. Some plates are windows.

II. Some glasses are windows.

III. Some carpets are roofs.

1) None follows

2) Only I follows

3) Only II follows

4) Only III follows

5) Only I and II follow

Ans.29 (3)


30. Statements: All trees are jungles.

All jungles are houses.

All houses are buildings.

All buildings are villages.

Conclusions: I. Some villages are houses.

II. Some buildings are jungles.

III. Some houses are trees.

1) Only I and II follow

2) Only II and III follow

3) Only I and III follow

4) All I, II and III follow

5) None of these

Ans.30 (4)


31. Statements: Some books are calendars.

No calendar is a paper.

All papers are pencils.

Some pencils are chairs.

Conclusions: I. Some chairs are books.

II. No chair is a book.

III. Some pencils are calendars.

1) None follows

2) Only either I or II follows

3) Only either I or II and III follow

4) Only III follows

5) Only n follows

Ans.31 (2)

Directions (Q. 32-37): Study the following arrangement and answer the questions given below:



M5%PU2A$43ZEK 19QRI@D7F88WN6#VcJ*Y


32. Which of the following is the ninth to the right of the seventeenth from the right end of the

above arrangement?

1) N

2) $

3)4

4) W

5) None of these

Ans.32 (1)


33. Which of the following is the fourth to the left of the sixth to the left of W in the above

arrangement?

1) U

2) D

3) E

4) c

5) None of these

Ans.33 (5)


34. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately

preceded by a letter and immediately followed by a number?

1) None

2) One

3) Two

4) Three

5) More than three

Ans.34 (3)


35. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately

followed by a symbol but not immediately preceded by a number?

1) None

2) One

3) Two

4) Three

5) More than three

Ans.35 (3)


36. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above

arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

1) P5A

2) 4AE



3) QIK

4) F8@

5) VN*

Ans.36 (5)


37. If all the symbols and the numbers in the above arrangement are dropped, which of the

following will be the twelfth from the left end?

1) E

2) K

3) Z

4) D

5) None of these

Ans.37 (5)


Directions (Q. 38-43): In each question below is given a group of digits/symbols followed by

four combinations of letters numbered (1), (2), (3) and (4). You have to find out which of the

combinations correctly represents the group of digits/symbols based on the following coding

system and the conditions that follow and mark the number of that combination as your answer.

If none of the combinations correctly represents the group of digits/symbols, mark (5), ie 'None

of these' , as your answer. Digit/Symbol : 5 @ 3 c 9 8 % 8 1 4 2 $ # 7 6 * Letter Code : P I MAE

G F J H B D. N R Q T U .

Conditions: (i) If the first unit is a symbol and the last unit is an even digit both are to be coded

as the code for the even digit.

(ii) If the first unit is all even digit and the last unit is an odd digit their codes are to be

interchanged.

(iii) If the first unit is an odd digit and the last unit is a symbol both at e 1:0 be coded as the code

for the symbol.

(iv) If both the first and the last units are symbols both are to be coded as Z.


38. 9@374%

1) EIMQBF

2) FBQMIE

3) ZIMQBZ

4) FIMQBF

5) None of these

Ans.38 (4)


39. 29c$#1

1) HEANRD

2) DEANRH

3) DEANRD

4) HEANRH

5) None of these



Ans.39 (1)


40. *479@c

1) UBQEIA

2) ZBQEIA

3) ZBQEIZ

4) ABQEIU

5) None of these

Ans.40 (3)


41. % 286$3

1) FDGTNF

2) FDGTNM

3) FGDTNM

4) WGTNZ

5) None of these

Ans.41 (2)


42. 54#*@6

1) PBURIT

2) PBRUIP

3) TBRUIP

4) TBRUIT

5) None of these

Ans.42 (5)


43. $63c94

1) NTMAEN

2) BTMAEB

3) ZTMAEB

4) NTMAEB

5) None of these

Ans.43 (2)


Directions (Q. 44-48): Study the following information carefully and answer the questions given

below:

A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre. F is second to the right of

A and third to the left of C. B is second to the left of C and fourth to the right of H. D is second

to the right of G


44. Who is to the immediate left of D?

1) H

2) C

3) G

4) Data inadequate

5) None of these

Ans.44 (2)


45. Who is second to the right of E?

1) B

2) G

3) H

4) Data inadequate

5) None of these

Ans.45 (1)


46. Who is third to the left of B?

1) E

2) H

3) F

4) Data inadequate

5) None of these

Ans.46 (5)


47. What is the position of G with respect to A?

1) Third to the left

2) Third to the right

3) Fifth to the left

4) Fourth to the right

5) Fifth to the right

Ans.47 (4)


48. In which of the following combinations is the third person sitting in between the first and the

second persons?

1) BGC

2) EFB

3) DAH

4) AEF

5) GCD

Ans.48 (3)

Directions (Q. 49-54): In the following questions, the symbols @, c, $, % and # are used with

the following meaning as illustrated below:

'P $ Q' means 'P is not greater than Q'.

'P@Q' means 'P is neither smaller than nor equal to Q'.

'P # Q' means' P is not smaller than Q'.

'P c Q' means 'P is neither greater than nor equal to Q'.

'P % Q' means 'P is neither smaller than nor greeter than Q'.

Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of

the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer

accordingly.


49. Statements: D # K K @ T, T $ M,. M '% .T

Conclusions: I. J @ T

II. J%T

III. D@T

1) Only I is true

2) Only II is true

3) Only either I or II is true

4) Only IV is true

5) Only either I or II and III are true

Ans.49 (5)


50. Statements: R@N,NcD, O$J, J#B

Conclusions: I. R @ J

II. J@N

III. B@D

1) None is true

2) Only I is true

3) Only II is true

4) Only III is true

5) Only I and III are true

Ans.50 (3)


51. Statements: W c B, B % V, V $ R, R@K

Conclusions: I. K c B

II. R#B

III.V@W

1) Only I and II are true

2) Only I and III are true

3) Only II and III are true

4) AII I, II and III are true

5) None of these

Ans.51 (3)


52. Statements: H $ M, M # T, T @ D, D c R

Conclusions: I. D c M

II. R@M

III. H$T

1) None is true

2) Only I is true

3) Only II is true

4) Only III is true

5) Only I and II are true

Ans.52 (2)


53. Statements: B % J, J @ K, K c T, T $ F

Conclusions: I. F @ K

II. B@K

III.B@F

1) Only I and II are true

2) Only I and III are true

3) Only II and III are true

4) All I, II and III are true

5) None of these

Ans.53 (1)


54. Statements: F # B, B $ M, M @ K, J< e N

Conclusions: I. N @ M

II. F$M

III. KcB

1) Only I is true

2) Only II is true

3) Only III is true

4) Only II and III are true

5) None is true

Ans.54 (5)


Directions (55-60): Study the following information carefully and answer the given questions:

A word and number arrangement machine when given an. input line of words and numbers

rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of

input and rearrangement.

Input : sale data 1823 for 95 then 38

Step I : data sale 1823 for 95 then 38

Step II : data 95 sale 18 23 for then 38

Step III : data 95 for sale 18 23 then 38

Step IV : data 95 for 38 sale 18 23 then

Step V : data 95 for 38 sale 23 18 then

Step VI : data 95 for 38 sale 23 then 18

and step VI is the last step of the rearrangement of the above input.

As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the

appropriate step for the given input.


55. Input: year 39 stake47 house full 94 55 How many steps will be required to complete the

rearrangement?

1) Five

2) Six

3) Four

4) Seven

5) None of these

Ans.55 (2)


56. Step II of an input is: car 83 lost ever 324674 now How many more steps will be required to

complete the rearrangement?

1) Three

2) Four

3) Five

4) Six

5) None of these

Ans.56 (2)


57. Step III of an input is : and 79 code 27 18 new goal 34 Which of the following will definitely

be the input?

1) code and 79 27 18 new goal 34

2) code 27 18 new goal 34 and 79

3) code 27 and 1879 new goal 34

4) Cannot be determined

5) None of these

Ans.57 (4)


58. Input: water full never 35 78 16 height 28 Which of the following steps will be the last?

1) VI

2) VII

3) VIII

4) IX

5) None of these

Ans.58 (1)


59. Step II of an input is: high 69 store pay 36 43 15 there Which of the following will be step

VI?

1) high 69 pay 43 store 36 there 15

2) high 69 pay 43 store 36 15 there

3) high 69 pay 36 43 store 15 there

4) There will be no such step

5) None of these

Ans.59 (4)

60. Input: train more 2953 fast gear 3784 Which of the following steps will be the last but one?

1) IX

2) VIII

3) VII

4) VI

5) None of these


Ans.60 (5)

Directions (Q. 61-70): Study the following information carefully and answer the questions given

below:

Following are the conditions for selecting Assistant General Manager-HR in an organisation.

The candidate must

(i) be at least 40 years and not more than 50 years old as on 01-05-2010.

(ii) be postgraduate in Personnel

Management /HR with at least 60 per cent marks.

(iii) have post-qualification work experience of at least fifteen years out of which at least five

years as Senior Manager-HR in an organisation.

(iv) have successfully implemented HR-System in his/ her organisation sometime during the past

three years.

(v) have secured at least 45 per cent marks in the selection process.

In the case of a candidate who satisfies all the conditions EXCEPT at

(A) (ii) above but has secured at least 50 per cent marks in postgraduation and at least 65 per

cent marks in the selection process, the case is to be referred to Executive Director.

(B) (iii) above but has at least twelve years' post qualification work experience out of which at

least eight years as Senior Manager-HR in an organisation, the case is to be referred to

Chairman.

In each question below details of one candidate are given. You have to take one of the courses of

action based on the information provided and the conditions and sub-conditions given above and

mark the number of that course of action as your answer. You are not to assume anything other

than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 01-

0572010.

Mark answer 1) if the candidate is to be selected.

Mark answer 2) if the candidate is not to be selected.

Mark answer 3) if the data provided are not adequate to take a decision.

Mark answer 4) if the case is to be referred to Executive Director.

Mark answer 5) if the case is to be referred to Chairman.



61. Pranab Ghosh was born on 8th March 1968. He has been working for the past eighteen years

in an organisation out of which last seven years as Senior Manager-HR after completing his

postgraduation in HR with 68 per cent marks. He had successfully implemented HR-System last

year in his organisation. He has secured 50 per cent marks in the selection process.

62. Sheetal Jha has been working in an organisation for the past twenty years out of which ten

years as Senior Manager-HR after completing her postgraduation in Personnel Management with

70 per cent marks. She was born on 2nd December 1965. She has secured 45 percent marks in

the selection process.

63. Prabir Sengupta was born on 8th May 1963. He has secured 65 percent marks in the selection

process. He has been working for the past fifteen years in an organisation, out of which twelve

years as Senior Manager HR, after completing his post graduation in HR with 55 per cent marks.

He has successfully implemented HR-System in his organisation during the last two years.

64. Shailesh Kumar has been working in an organisation for the past thirteen years, out of which

nine years as Senior Manager-HR after completing his postgraduation in HR with 68 per cent

marks. He was born on 15th September 1968. He has secured 48 per cent marks in the selection

process. He has successfully implemented HR-System in his organization two years back.

65. Navin Chopra was born on 12th June 1967. He has been working for the past sixteen years,

out of which seven years as Senior Manager-HR after completing his post-graduation in

Personnel Management with 75 per cent marks. He has secured 44 per cent marks in the

selection process. He has successfully implemented HR-System in his organisation last year.

66. Meera Kulkarni has been working for the past seventeen years, out of which eight years as

Senior Manager-HR, after completing her postgraduation in Personnel Management with 66 per

cent marks. She has successfully implemented HR-System in her organisation during the last two

years. She has secured 49 per cent marks in the selection process. She was born on 14th

December 1971.

67. Akash Shastri was born on 12th April 1967. He has been. working for the past sixteen years,

out of which six years as Senior Manager-HR, in an organisation after completing his

postgraduation in HR with 58 per cent marks. He has successfully implemented HR-System in

his organization last year. He has secured 65 per cent marks in the selection process.

68. Shekhar Jena has been working for the past fifteen years, out of which last seven years as

Senior Manager-HR, in an organisation after completing his postgraduation in HR with 68 per

cent marks. He has secured 60 per cent marks in the selection process. He was born on 16th.

69. Sunetra Govil was born on 5th April 1964. She has been working for the past seventeen

years, out of which nine years as Senior Manager-HR, in an organisation. She has secured 48 per

cent marks in the selection process. She has also secured 69 per cent marks in her postgraduation

in Personnel Management. She successfully implemented HR-System in her

organisation last year.



70. Mohit Saxena was born on 27th July 1963. He has been working for the past thirteen years,

out of which nine years as Senior Manager-HR, after completing his post- graduation in HR with

67 per cent marks. He has secured 49 per cent marks in the Selection process. He has

successfully implemented HR-System in his organisation during the past three years.

Answers :(Q.61-70)

Q.No. Person (i) (ii)/(A) (iii)/(B) (iv) (V) Ans

61. Pranab ã ã ã ã ã 1

62. Sheetal ã ã ã . ã 3

63. Prabir ã (ã) ã ã ã 4

64. Shailesh ã ã (ã) ã ã 5

65. Navin ã ã ã ã ~ 2

66. Meera ~ ã ã ã ã 2

67. Akash ã (ã) ã ã ã 4

68. Shekhar ã ã ã ã ã 1

69. Sunetra ã ã . ã ã 3

70. Mohit ã ã (ã) ã ã 5

Directions (Q. 71-75): Below in each question are given two statements (A) and (B). These

statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a

common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the

statements and decide which of the following answer choices correctly depicts the relationship

between these two statements.

Mark answer 1) if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect.

Mark answer 2) if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect.

Mark answer 3) if both the statements (A) and (B) are independent causes.

Mark answer 4) if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.

Mark answer 5) if both the statements (A) and (B) are effects of some common cause.

71. (A) The Govt has marginally increased the procurement price of wheat for the current crop.

(B) The current wheat crop is expected to be twenty per cent more than the previous wheat crop.

Ans.71 (1)

72. (A) The municipal authority demolished the tea stall located on the footpath on the busy

road.

(B) A large number of people have been taking their evening tea at the tea stall located on the

footpath on the main road, blocking pedestrian movement.

Ans.72 (2)



73. (A) Majority of the students left the local school as the school building was in a dilapidated

condition.

(B) The school authority decided to close down the school immediately and shift the remaining

students to a make-shift school.

Ans.73 (1)

74. (A) The braking system of the tourist bus carrying 40 passengers failed while negotiating a

stiff climb on a hilly road.

(B) The tourist bus fell into the gorge killing at least ten passengers and seriously injuring all the

remaining.

Ans.74 (1)

75. (A) The state govt has decided to boost English language education in all the schools from

the next academic year.

(B) The level of English language of the school students of the State is comparatively lower than

that of the neighbouring states.

 

Sign Up FREE

Get help on BANK PO Previous Year Question Paper Now

ALWAYS LEARNING